Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΠΑΛΙ ΣΥΡΙΖΑ., του ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ

Είμαστε πάλι μπροστά στο μαγειρείο των πολιτικών εξελίξεων. Το ψευδοπολιτικό σύστημα είναι αδύνατον να χωνέψει ότι ο λαός σκοπό δεν έχει πια να κολακεύει τα σχήματά του, μήτε να υμνεί την τηλεοπτική φωτογένεια των αυλικών του.
Οι πολιτικοί του εγκάθετοι κι αντιπρόσωποι, αυτοί που ελάχιστα αντιπροσωπεύουν εκλογείς και κοινωνία, είναι ανίσχυροι μπρος στην απάντηση-καταδίκη του Μνημονίου και των επιλογών των.

Το μικρό σκυλάκι που θερμαινόταν στο τζάκι τους, τάχα με την αγάπη και τη στοργή του συστήματος, έγινε λιοντάρι και γυρεύει να παραμερίσει την καθεστωτική ταυτότητά τους.
Κανείς δεν προσδοκούσε από μεριά τους τούτη την επικύρωση της συμφωνίας λαού και ΣΥΡΙΖΑ στη πράξη. Παρά την καθημερινή σοφία των ΜΜΕ, παρά ...
τον συνεχή ανεφοδιασμό των καναλιών από ψευτιά και ίντριγκα , παρά τις μιμητικές τάσεις όλων των φερέφωνων, τάχα για επανεξετάσεις και περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών(τίποτα δεν υπήρχε πριν βγάλει αυτό το ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ), παρά την προσπάθεια αμφισβήτησης της ικανότητας των εκπροσώπων της αριστεράς, παρά την αλλοίωση της εικόνας τους(είπε αυτό, κοίταξε αλλού, εννοούσε εκείνο, κ.λ.π.), παρά την τρομερή οργή της εξουσίας για ότι τραντάζει την τάξη και την πειθαρχία της, το καραβάνι θα συνεχίσει να προχωρά.

Η αφηνιασμένη και βάρβαρη συκοφαντία, η τρομολαγνεία με τις διδαχές της καταστροφολογίας, δεν πρόκειται να δρομολογήσουν άλλη κατεύθυνση πέρα από αυτή της περιφρόνησης. Ο λαός δεν θα στραφεί στην απάθεια, την ιδιώτευση, την αυτομαστίγωση ή στην πλήρη κενότητα, μόνο και μόνο για να υπάρξει η πολιτική ανταλλαγή εξουσίας και πλούτου. Η τάχα αποπομπή από την Ευρώπη είναι το φόβητρο της οπισθοχώρησης, είναι η προσπάθεια καταστολής της κοινωνικής αντίστασης, είναι το παραδοσιακό τερτίπι-επιχείρημα των οικονομικών εταιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα μήνα, κατάφερε δυο πράγματα. Πρώτο, με τη θέση του για ''ψήφο εξουσίας'', έβγαλε την αριστερά από την επαναστατική ενδοσκόπηση, από μέρος ενός συστήματος βολής και στείρου αρνητισμού, από μια επανάληψη της ίδιας τάχα επαναστατικής μορφής, που ήταν σαφώς καταδικασμένη στη συνείδηση του κόσμου, κάνοντάς τη δημιουργία, ''πολίτη'', προσπάθεια αυτοκυβέρνησης...

...και δεύτερο, με τη θέση του για ''καταγγελία του μνημονίου'', προκάλεσε σε όλους τους οικονομικά λάγνους ταραχή, αναστάτωση και κατάπληξη. Όποια χαρά για τον δικό μας ταπεινό συμπεριφορισμό...

Ο ''πρωταρχικός χυλός'' των οικονομικών εταιριών είναι ο κάθε υποταγμένος λαός, η κοινωνία που ομογενοποιείται στην υπακοή, ο πληθυσμός που καναλιζάρεται στην υποπολιτισμική του ζωή. Κανείς εξουσιαστής δεν γυρεύει την μεταβολή, την ανάδυση νέων μορφών, την αμφισβήτηση, την πραγματική ελευθερία. ''Όταν δεν υπάρχει διαύγεια σε αυτό που σκεφτόμαστε και κάνουμε, τότε δεν υπάρχει κι ελευθερία''.

Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση, αντίθεση, αντίφαση, σύνθεση, διαφορετικότητα. Είναι ζωντανός οργανισμός κι όχι στρατευμένη ιδεολογία. Κάνει τους ανθρώπους πολίτες κι ισότιμους συζητητές κι όχι σταθερούς στην απόγνωση της ιδεοληψίας. Προσπαθεί να μεγεθύνει τη δημοκρατία κι όχι να την καταργήσει στην αυθεντία του κάθε πολιτικάντη. Η ισότητα, έλεγε ο Αριστοτέλης, πηγάζει μέσα από την ανισότητα.

Τουλάχιστον τους αναστατώσαμε. Γι' αυτό ξαναψηφίζουμε!!!

Ας ουρλιάζουν οι λύκοι, το καραβάνι προχωρά.


ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: