Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Με τον ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον και την οικολογία

811 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περισσότεροι από οκτακόσιοι ενεργοί πολίτες, μέλη περιβαλλοντικών κινήσεων και οργανώσεων, ειδικοί και επιστήμονες με ενδιαφέρον και δράση στα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές. Στο κείμενο που συνυπογράφουν αναφέρεται:

«Θεωρούμε ότι τα περιβαλλοντικά κινήματα στη χώρα μας έχουν συμβάλλει στην ουσιαστική δημόσια ανάδειξη των προβλημάτων, έχουν κερδίσει μικρές και μεγάλες νίκες ενώ αποτελούν τη βασική δύναμη ανατροπής των κυρίαρχων αναπτυξιακών πολιτικών. Εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Υποστηρίζουμε τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς γιατί προτείνει τον ριζικό οικολογικό μετασχηματισμό οικονομίας και κοινωνίας, ενώ μετέχει στα κινήματα για την πόλη, το περιβάλλον και την οικολογία, οικοδομώντας μέσα από τη δράση τις δημοκρατικές προϋποθέσεις των αναγκαίων αλλαγών.»

Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση και κατηγοριοποίηση των υπογραφών υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν:

Περίπου οι μισοί από όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της θεματικής «πόλη, περιβάλλον, οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργοί σε διάφορα περιβαλλοντικά μέτωπα της Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ανάμεσα σε όσους/ες προέρχονται από θεματικές πρωτοβουλίες υπερτοπικού χαρακτήρα, ξεχωρίζουν μέλη συλλογικοτήτων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, ακτιβιστές για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής.

Συγκαταλέγονται επίσης μέλη τοπικών συλλογικοτήτων με δράση στα ζητήματα υδάτινων πόρων και προστασίας των θαλάσσιων περιοχών: Ξεχωρίζουν μέλη της πρωτοβουλίας για τον Ασωπό, του δικτύου πολιτών για τη σωτηρία του Κορινθιακού, της συλλογικότητας «Μαλιακός SOS», ομάδων ενεργών πολιτών για τον Αμβρακικό, τον Ευβοϊκό και τον Σαρωνικό κόλπο. Υπάρχουν πολίτες με δράση ενάντια στις δεξαμενές καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας (Ν. Καβάλας) και μέλη συλλόγων για την προστασία των ποταμών Αράχθου, Λούρου, Νέστου και Φαρσαλίτη.

Το κείμενο συνυπογράφουν μέλη κινήσεων για την προστασία και την ανάδειξη φυσικών περιοχών, όπως των φαραγγιών της Νέδας στην Πελοπόννησο και της Καντάνου στο Νομό Χανίων. Επίσης, κινήσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων από τη μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα σε Οίτη, Γκιώνα, Παρνασσό, Χαλκιδική και Ροδόπη. Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται για την προστασία της δημόσιας, δασικής κυρίως, περιουσίας στην Χαλκιδική και το Λασίθι (Μονή Τοπλού).

Από τον χώρο της ενέργειας, υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ μέλη κινήσεων πολιτών που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια σε εργοστάσια λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, τη Βοιωτία και την Καβάλα, ενάντια στη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο Φλώρινας και τις επιπτώσεις των υπαρχόντων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, μέλη και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνται ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, στην Ελλάδα και την περιφέρεια της Μεσογείου.

Το κείμενο συνυπογράφουν επίσης μέλη από τοπικές οικολογικές κινήσεις και νομαρχιακά σχήματα από τη Βοιωτία, Δράμα, την Καβάλα, τον Έβρο, την Κοζάνη και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία, το Ηράκλειο, τη Μεσσαρά και τον Ιτάνο Κρήτης, την περιφέρεια Αιγαίου (Νάξος, Σύρος κ.α), τη Μεσσηνία, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Ενεργοί πολίτες που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνται επίσης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τους ΧΥΤΑ, αλλά και ενάντια στην καύση απορριμμάτων που προωθείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Από τα αστικά κέντρα της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν υπογραφές υποστήριξης από πολίτες που δραστηριοποιούνται σε μετωπικά σχήματα για την απόδοση χώρων στρατοπέδων για πράσινο και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (πχ. διατηρητέα Ξενία), από τα Χανιά, τα Ιωάννινα, το Ναύπλιο, την Καβάλα κ.α.

Από την περιφέρεια Αττικής, ξεχωρίζουν:

Αυτοδιοικητικά σχήματα με έντονη περιβαλλοντική δράση από περιοχές όπως: Ελευσίνα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ίλιον, Αγ. Ανάργυροι, Γαλάτσι, Μαρούσι, Καισαριανή, Βύρωνας, Καλαμάκι, Ελληνικό, Γλυφάδα. Ιδιαίτερα, περιλαμβάνονται ενεργοί πολίτες - μέλη ευρύτερων σχημάτων όπως της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού και του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης.

Συλλογικότητες πολιτών με δράση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αεροδρομίου στα Σπάτα, για τη διάσωση του Κτήματος Καμπά, για την αποτροπή της μετατροπής του αθλητικού κέντρου Γαλατσίου σε Mall, και ενάντια στο εμπορικό κέντρο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Μέλη από επιτροπές για τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, τα οικόπεδα Χρωπεί, και τη μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Επιτροπές κατοίκων και φορέων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους στη Γλυφάδα και τη Βούλα, για τον Ιππόδρομο στη Καλλιθέα και την παραλία Φαλήρου, για την προστασία ελεύθερων χώρων στο Χαλάνδρι και τη Δουκίσσης Πλακεντίας, το Χολαργό και την Αγία Παρασκευή, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, για την προστασία του Ποικίλου και του όρους Αιγάλεω, για το κτήμα Πουλή και το Άλσος στο Περιστέρι, για το Κτήμα Ζωγράφου

Στο Δήμο της Αθήνας: πολίτες από ομάδες και πρωτοβουλίες κατοίκων από την Κυψέλη, τα Πατήσια και τη Ριζούπολη, του Φιλοπάππου, το λόφο Φινόπουλου, τους Αμπελόκηπους. Μέλη επιτροπών αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, τη διάσωση του Ελαιώνα, την προστασία και ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος, για τον προαστιακό σιδηρόδρομο στο Δήμο Αθήνας.

Τέλος στις υπογραφές υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγονται δεκάδες ειδικοί επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, δασολόγοι, βιολόγοι, εκπαιδευτικοί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος με ενδιαφέρον για τα οικολογικά ζητήματα, αλλά και προσωπικότητες του οικολογικού χώρου με συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα.

Οι εκατοντάδες υπογραφές υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν, σε μικρό χρονικό διάστημα, φανερώνουν τη σημαντική ενεργοποίηση και ενδιαφέρον των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Φανερώνουν επίσης ένα πανόραμα προβλημάτων και μετώπων όπου οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται, μαζί με πολίτες από άλλους πολιτικούς χώρους και ανένταχτους/ες, στην εμπροσθοφυλακή των καθημερινών οικολογικών αγώνων.


Για την περιοχή ενδιαφέροντος της Φωκίδας υπήρχαν υπογραφές απο Προστασία για τον Κοριανθιακό κόλπο, την Κίνηση για την προστασία της Γκιώνας και απο την Κίνηση πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό άλλης Οίτης. Τα ονόματα που αναφέρονται από την περιοχή μας είναι ελάχιστα γιατί ο κατάλογος έγινε πολύ βιαστικά και πολλοί που συμμετέχουν στην περιοχή μας δεν καταγράφηκαν.

Ο κατάλογος των 811 υπογραφών υποστήριξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: