Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η εκδήλωση στην Αντίκυρα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι κάτοικοι της Αντίκυρας και οι συμπαραστάτες τους την εκδήλωση της Οικολογικής κίνησης Αντίκυρας . Η εκδήλωση ήταν μαζική απο την αρχή μέχρι το τέλος παρά την μεγάλη διάρκειά της.
Σε αυτήν παρουσιάστηκαν η έρευνα που εκπονήθηκε απο τον Δρ. Χρ. Αναγνώστου, Δ/ντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, τον κ. Δρ. Ι. Χατζηανέστη, κύριο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και ομάδα ερευνητών, έδωσε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα σε δείγματα ιζημάτων από το βυθό στην παράκτια ζώνη του κόλπου της Αντίκυρας και του γειτονικού Αγ. Ισιδώρου, καθώς και σε δείγματα εδάφους μέχρι Δίστομο, Κυριάκι και Λιβαδειά, εντοπίστηκε μόλυνση προερχόμενη απο το Αλουμίνιο ιδιαίτερα σε φθόριο, θείο και καρκινογόνες ουσίες (πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες).
Για τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα το ΕΛΚΕΘΕ - που είναι δημόσιος φορέας- ενημέρωσε τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Περιφέρεια αλλά και τον Νομάρχη Βοίωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά, απο τον Νοέμβριο του 2008 (δείτε σχετικά εδώ ), ζητώντας να του αναθέσουν την διεξαγωγή πληρέστερης έρευνας, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Αναγνώστου όλοι οι παραπάνω αρμόδιοι, μουγγάθηκαν!
Ειδικά στο βυθό, η μόλυνση που εντοπίστηκε είναι 32 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που εντοπιζεται στην Ψυτάλεια και 40 φορές μεγαλύτερη απο του κόλπου της Ελευσίνας! Ταυτόχρονα και η μελέτη του Πολυτεχνείου της Πάτρας που εκτίμησε τα συμπεράσματα των περιβαλλοντικών μελετών για νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, υπέδειξε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα δημιουργήσουν την επιβαρυμένη περιοχή του Αλουμινίου της Ελλάδας και τον Κορινθιακό.
Ας σημειωθεί ότι για την έρευνα των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, ο όμιλος Μυτηλιναίου προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να μηνύσει τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα - αφού επι 40 και πλέον έτη κανείς απο την Πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει το ίδιο- αλλά και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας που τους ανέθεσε την έρευνα!

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης που χαιρέτησε την εκδήλωση . Εκτός απο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που μπορείτε να δείτε εδώ ποιες συμμετείχαν , συμμετείχε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας αλλά και αρκετοί σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας.
,Eχουμε σε βίντεο τον χαιρετισμό του Περικλή Κοροβέση αν θέλετε να δείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: