Μεγάλη κινητικότητα εκ μέρος των κατοίκων υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο Λιδορίκι, μετά την νέα επιφανειακή εξόρυξη που ετοιμάζει για την περιοχή η S&B.
Οι κάτοικοι αρνούνται να δεχθούν για τον τόπο τους, το μέλλον ενός λεηλατημένου τόπου.
Στην φωτογραφία βλέπετε την περιοχή "Κόκκινα χώματα" μαζί με τις διπλανές περιοχές στις οποίες ήδη υπάρχουν άλλες εξορύξεις.
Μπορείτε επίσης να διακρίνετε και τις Καρούτες που από ότι φαίνεται έχουν περικυκλωθεί από τα μεταλλεία.
Το σημείο που θέλουν να γίνει η νέα επιφανειακή εξόρυξη, είναι εντός των ορίων της περιοχής "Όρος Γκιώνα-GR2450002) του Εθνικού Καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000. Αποτελεί πιο συγκεκριμένα μια περιοχή 385 στρεμμάτων από τις λίγες που έχουν μείνει στην περιοχή που έχουν επιφανειακό χώμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πλούσιο βοσκοτόπι.
Επιπλέον οι Λούστρες της περιοχής είναι βασικές για το ξεδίψασμα των ζώων που αν περικυκλωθούν από μεταλλεία δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια λειτουργικότητα ούτε είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και δεν θα καταστραφούν.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χρησιμοποιούν αυτούς τους κοινοτικούς βοσκότοπους του Δήμου Λιδορικίου, για να μπορούν να βόσκουν τα ζώα τους και δηλώνουν τους βοσκότοπους αυτούς στις Ενιαίες Αιτήσεις τους για να ενισχυθούν από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην διπλανή φωτογραφία βλέπετε μια παρέα στις Λούστρες στο "Κόκκινο χούμα"
Οι επιφανειακές εξορύξεις έχουν καταδικαστεί από την κοινωνία της Φωκίδας.
Η συγκεκριμένη επιφανειακή εξόρυξη δεν ψηφίστηκε ομόφωνα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η μειοψηφία είχε ζητήσει να μην γίνει επιφανειακή εξόρυξη.
Σήμερα κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, που υποστήριζε προεκλογικά ότι οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του Χωροταξικού της Βιομηχανίας σε βάρος του περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών θα σταματήσει με την δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σήμερα πρέπει να πάρει θέση για την επιφανειακή αυτή εξόρυξη.
Στα περσινά γεγονότα της Αποστολιάς και της Καλοσκοπής το ΚΚΕ μέσω του Ιωσηφίδη είχε ζητήσει να μην γίνονται επιφανειακές εξορύξεις, αλλά να ολοκληρωθούν κάποιες παλιές που ήδη υπήρχαν. Δεν μπορεί τώρα να υποστηρίξει μια νέα επιφανειακή εξόρυξη πολύ μεγαλύτερη σε έκταση από τις προηγούμενες. (με κόκκινο χρώμα το σχέδιο της νέας εξόρυξης στο "κόκκινο χούμα" με πράσινο οι παλιές)
Είμαστε σε μια περιοχή που οι μεταλλευτικές εταιρείες λειτουργούν επί πολλές δεκαετίες και θα εξακολουθούν να υπάρχουν για πολλές ακόμη.
Καθήκον όλων των πολιτών που νοιάζονται για το περιβάλλον, είναι να συμμετέχουν στους αγώνες για την προστασία του. Να δημιουργήσουν κινήσεις πολιτών ανά περιοχές, να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες και να συντονιστούν έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι κάτοικοι της περιοχής δραστηριοποιούνται και αυτό γίνεται φανερό από το ότι, από τις 7 κινήσεις πολιτών που έκαναν αιτήσεις ακυρώσεως του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Βιομηχανίας» (ΦΕΚ 151//ΑΑΠ/13.4.09) οι τρεις είναι από την περιοχή μας . Οι αιτήσεις ακυρώσεων έγιναν γιατί οι διατάξεις του νέου χωροταξικού καθιστούν δυνατή τη χωροθέτηση βιομηχανιών μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας όλη τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.
Οι τρεις αυτές κινήσεις πολιτών είναι :
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας,
η Κίνηση πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης
και η Κίνηση για την προστασία της Γκιώνας
Οι πολίτες μπορούν να προστατέψουν την περιοχή και την αειφορία της και μπορούν να επιβάλουν μια πραγματική πράσινη ανάπτυξη. Διαφορετικά αν δεν το κάνουν η λεηλασία του τόπου μας, θα μας στερήσει το ίδιο μας το μέλλον.
Αποστόλης Τσιάμης από ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου