Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

«Έχουμε χορτάσει από διασπάσεις και από ρήξεις στην αριστερά»

«Οι άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη των εκλογών και βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα δεν βλέπουν δίπλα τους εσωτερικούς εχθρούς. Βλέπουν συναγωνιστές και συντρόφους. Και θέλουν να ηττηθεί οριστικά στο μυαλό όλων των αριστερών η λογική του εσωτερικού εχθρού, την οποία η ηγεσία του ΚΚΕ υπηρετεί με περισσότερο σθένος από ποτέ. Έχουμε χορτάσει από διασπάσεις και από ρήξεις στην αριστερά, δεν χρειαζόμαστε άλλες», τόνισε στην ομιλία του στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για ανάγκη ανασύνθεση της ... αριστεράς. Χαρακτήρισε ως «εχθρούς» της αριστεράς τις τράπεζες, τους εργοδότες, τα σύμφεροντα της νύχτας κ.λπ, προσθέτοντας ότι «εκεί είναι οι εχθροί της αριστεράς. Εκεί είναι οι δικές μας θέσεις μάχης και όχι εδώ μέσα στις συσκέψεις και στους διαδρόμους των κομματικών μας γραφείων».

Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, μια ανάγκη, που, όπως είπε, οδήγησε και στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο συντονιστής της γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος παρουσίασε με την εισήγησή του σειρά προτάσεων για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κατευθυντήριες γραμμές της αντιπολιτευτικής του δράσης.

Ο Α. Νταβανέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα,για να υπογραμμίσει ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο πολλά θα εξαρτηθούν από την δράση αριστεράς.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ήρθε στην εξουσία μιλώντας για αναδιανομή εισοδήματος και ήδη ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των μισθών, με αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού και τη μείωση μισθών πάνω από ένα μέσο επίπεδο με μηδενικές αυξήσεις.

Ήρθε στην εξουσία μιλώντας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα της ελαστικής απασχόλησης και ήδη απειλεί ένα τεράστιο τμήμα των ελαστικοποιημένων, τους εργαζομένους στα stage και τους συμβασιούχους στο Δημόσιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέα καθήκοντα, είπε ο κ. Νταβανέλος, τα οποία και περιέγραψε:

1.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματικά καθήκοντα. Οφείλει να εκφράσει τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας με αιτήματα, με πολιτική ,σημείο προς σημείο σε όλα τα ζητήματα της αντιπαράθεσης.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να προσπαθήσει να αναδειχθεί ως οργανωτής των αγώνων, ως ο πολιτικός εκφραστής της αντίστασης .

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την περίοδο που έρχεται σαν μια δύναμη αριστερής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς έχουμε και ασφαλώς κάνουμε προτάσεις, είπε.

4. Σε ελάχιστες ημέρες θα έχουμε την επέτειο ενός μεγάλου κινηματικού γεγονότος, της εξέγερσης του περσινού Δεκέμβρη.

Για το θέμα αυτό ο κ.Νταβανέλος είπε ότι πολλοί μας κατηγόρησαν για τη στάση μας εκείνες τις ημέρες και πρόσθεσε ότι για όσα μας κατηγόρησαν είμαστε περήφανοι και δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις που κατέθεσε είναι:

1.Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκδοση περιοδικού και λειτουργία του site με συντακτική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

2.Βασικά "κύτταρα" της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές. Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει - με συναίνεση ή ψηφοφορία- για τα τοπικά ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά ,πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.

3.Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «θεματικές» όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής .

4. Θεσμοθετείται ως «ενδιάμεσο» σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας , της Κ.Ο. και τους συντονιστές -συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών.Έχει ως αντικείμενο το συντονιστικό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.

5. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα -με ευθύνη της Γραμματείας-όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών -Νομαρχιακών -Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ,ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

6.Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

7.Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

Οι εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης, που δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, ολοκληρώνονται το Σάββατο το απόγευμα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τοποθέτηση του Αλέκου Αλαβάνου, ενώ επίκειται και παρέμβαση του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Απο TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: