Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κατάληψη στο ΤΕΙ Άμφισσας

Κατάληψη έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 18-11-08 στο ΤΕΙ Άμφισσας.
Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν την σχολή και οι φοιτητές εξήγησαν τους λόγους των κινητοποιήσεών τους.
Η κατάληψη είχε σαν αφορμή την αδυναμία λειτουργίας εργαστηρίων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με αποτέλεσμα οι Φοιτητές να μην έχουν κάνει ούτε μια ώρα εργαστήριο από την αρχή του έτους και να κινδυνεύουν να μείνουν στο συγκεκριμένο μάθημα.
Μπορεί η αφορμή να ήταν η ανυπαρξία συντηρητή για τους σέρβερ του ΤΕΙ στην Άμφισσα, αλλά η αιτία των κινητοποιήσεων είναι η γενικότερη αδιαφορία τόσο της διοίκησης, όσο και της πολιτείας που έχει απογοητεύσει τους φοιτητές που ζητούν πλέον δυναμικά να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, ακολουθεί το κείμενο του Συλλόγου Φοιτητών....
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ -ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
ΑΜΦΙΣΣΑ 18/11/2008
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Λαμίας κο Καρκάνη
ΚΟΙΝ: :Βουλευτή Φωκίδας κο Ιωάννη Μnούγα, Νομάρχη Φωκίδας κο Ν. Φουσέκη, Δήµαρχο Άμφισσας κο Α. Ασnµακόnουλο, Προϊστάμενο Παραρτήματος Άμφισσας κο Στ. Καραγιάννη

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των σπουδαστών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 12:00, αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου του Ιδρύματος του Παραρτήματος Άμφισσας για τους παρακάτω λόγους

1) Αν και υπάρχουν 3 εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν λειτουργούν αξιοπρεπώς έως και καθόλου, µε αποτέλεσμα να χάνονται μαθήματα σε ορισμένα δε, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα μάθημα από την αρχή του εξαμήνου, πράγμα το οποίο σαν επακόλουθο έχει, να κινδυνεύουν οι φοιτητές να χάσουν το εξάμηνο τους.

2) Κτιριακές υποδομές. Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια. Θεωρούμε απαράδεκτο να λειτουργεί 10 χρόνια Ίδρυμα τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να µην υπάρχει ένα αξιοπρεπές κτίριο.

3) Η βιβλιοθήκη βρίσκεται εκτός του χώρου του Ιδρύματος, δεν διαθέτει υπολογιστές που να λειτουργούν και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, επίσης δεν υπάρχουν βιβλία για το καινούριο Τμήμα.

4) Δεν υπάρχει κυλικείο n χώρος συγκέντρωσης για τους φοιτητές. Η ποιότητα δε των προϊόντων που προσφέρουν οι αυτόματοι πωλητές, δεν είναι ικανοποιητική. Ο ψύκτης ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε, είναι το λιγότερο ανθυγιεινός ενώ αντίθετα στο χώρο των διοικητικών υπαλλήλων υπάρχει τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα εμφιαλωμένου νερού.

5) Η ιστοσελίδα του Παραρτήματος Άμφισσας δεν παρέχει καμία πραγματική πληροφορία και περιέχει ελάχιστους πίνακες ανακοινώσεων. Δεν δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους (εκτύπωση αναλυτικής βαθμολογίας, επικοινωνία µε καθηγητές, ενημέρωση για εργασίες, προγράμματα. κλπ), όπως συμβαίνει στα περισσότερα σύγχρονα Ιδρύματα.

6) Δεν υπάρχει ένας χώρος - αίθουσα στο χώρο του Τ.Ε.!. µε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους οι φοιτητές θα μπορούν να γράφουν τις εργασίες τους, θα κάνουν εκτυπώσεις, θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο Κ.λ Π.

7) Ενώ στο Τ.Ε.!. Λαμίας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις (ομιλίες, ημερίδες, σεμινάρια κλπ) στις οποίες εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε λόγω απόστασης, στο Παράρτημα της Άμφισσας δεν πραγματοποιούνται ποτέ, εκτός και αν περισσεύουν χρήματα από την Λαμία. Όσο για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΧ. ERASMUS]) δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση,

8) Τόσο το παλιό όσο και το καινούργιο τμήμα έχουν την ανάγκη ύπαρξης µμεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή για να µμπορέσουν να στηριχτούν. Τέτοιες Επιχειρήσεις εδώ δεν υπάρχουν

9) Δεν παρέχεται χώρος για το Δ.Σ. των φοιτητών ούτε εξοπλισμός (τηλέφωνο, υπολογιστής κλπ) µε αποτέλεσμα οι φοιτητές: να δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή µε το Δ.Σ. του Συλλόγου, στο χώρο του Τ.Ε.Ι.

10) Θεωρούμε απαράδεκτο να µην μπορεί κανένας φοιτητής να φύγει από την Άμφισσα για τον τόπο διαμονής τοu μετά τις 17:30 λόγω απουσίας δρομολογίων.

11) Τέλος, εκτιμούμε ότι, αφού δεν υπάρχουν προϋποθέσεις σοβαρής και αξιοπρεπούς λειτουργίας του Παραρτήματος στnv Άμφισσα, καθίσταται προφανές ότι το Τμήμα θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη. μεγαλύτερη πόλη.

Σας κοινοποιούμαι τα παραπάνω αιτήματα µε την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας και θα ενεργήσετε µε τον καλύτερο τρόπο για το συμφέρον των φοιτητών και του ιδρύματος.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

"ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ" ή..."ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ";
...Με αφορμή μία κατάληψη...
Ιστορικό
Όπως είναι γνωστό, το ΤΕΙ λειτουργεί στην Άμφισσα από το 1998. Είναι Τμήμα του ΕΠΕΑΕΚ, όπως και όλα τα Τμήματα αυτής της περιόδου ανά την ελληνική περιφέρεια.
Οι βασικοί στόχοι της ίδρυσης τους ήταν: α. να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας, και β. να απορροφηθούν κονδύλια της ΕΕ που προσφέρονταν εν αφθονία για το σκοπό αυτό. Έτσι, γέμισε η χώρα ΑΕΙ και ΤΕΙ, Τμήματα και Παραρτήματα.
Τα περισσότερα από αυτά, και ιδιαίτερα όσα δημιουργήθηκαν με μία «άρπα-κολλιτσίδικη» λογική, σε συνδυασμό με την πλήρη εγκατάλειψή τους στη συνέχεια από την Πολιτεία, αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς κονδύλια, χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό, και σήμερα αποτελούν ένα επιπλέον πρόβλημα στα όσα άλλα-ουκ ολίγα- έχουν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίας.
Τα Τμήματα αυτά, υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν με όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Τριτοβάθμιου Ιδρύματος, με σημαντικά κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για κτηριακές υποδομές, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, εξοπλισμό με τα πλέον σύγχρονα εποπτικά μέσα, αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών, θέσεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού κλπ. Εκτός από όλα αυτά, και άλλα συναφή προγράμματα προσέφεραν πλουσιοπάροχα τα κονδύλιά τους για βελτιώσεις, ανά-βελτιώσεις και επανα-βελτιώσεις, αναμορφώσεις και επαν-αναμορφώσεις, ανταλλαγές φοιτητών, πρακτική άσκηση, μεταπτυχιακά και πάει λέγοντας.
Τα συνολικά ποσά που δαπανηθήκαν (και δαπανώνται) για αυτόν τον σκοπό δεν ξέρω αν θα μαθευτούν ποτέ (αν τα μάθουμε, σίγουρα θα τραβάμε τα μαλλιά μας για αυτές τις απίστευτες δαπάνες- σπατάλες, στην πραγματικότητα).
Μέσα σ’ αυτόν τον «κακό χαμό», όπου από παντού «έβρεχε» κονδύλια, ήταν αρκετή μία ψευτο-πρόταση και κυρίως γερό πολιτικό «σπρώξιμο» για να μπορέσει κάθε περιοχή (ή πόλη), που θεωρούσε ότι «το αξίζει», να αποκτήσει ένα Τριτοβάθμιο Ίδρυμα (Σχολή, Παράρτημα, ή έστω Τμήμα). Παντού, από άκρη σε άκρη της Ελλάδος, οι διάφορες πόλεις έστελναν αιτήματα και κόντρα αιτήματα στο Κέντρο (Βουλευτές, Υπουργείο, Κυβέρνηση…), απαιτώντας (και απειλώντας ενίοτε) «τη δικαίωση των προσδοκιών τους για ένα Τριτοβάθμιο Ίδρυμα στην πόλη μας»! Έτσι, εδέησε ο καιρός και απέκτησε ένα και η Άμφισσα!
Στις περισσότερες πόλεις, η ίδρυση ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ (Σχολής ή Παραρτήματος) είχε ως προϋπόθεση τη διάθεση, από μέρους της τοπικής κοινωνίας, ενός κτηρίου για τη λειτουργία του, έστω την προσωρινή, με τη δέσμευση της άμεσης κατασκευής σύγχρονου κτηρίου, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα το χρηματοδοτούσαν οι «χαζοί» οι ευρωπαίοι, μέσω των γνωστών προγραμμάτων (ΚΠΣ).
Έτσι λοιπόν, «πήρε μπροστά» ένας απίστευτος μηχανισμός πράσινο-μπλε εργολάβων και λοιπών παραγόντων, που έστηναν Σχολές και έταζαν στον κοσμάκη «λαγούς με πετραχήλια»! Κάτι σαν το «θα ‘ρθει το ΤΕΙ και θα τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια!». Κερδισμένες σίγουρα οι τράπεζες που έδιναν αβέρτα τα δάνεια για γκαρσονιέρες στους αδαείς.
Και ήρθαν ανά την επικράτεια τα ΤΕΙιιι… Και βολεύτηκαν μερικοί στις διάφορες νέες θεσούλες που προέκυψαν.. και ‘γίναν σπουδαίοι κάποιοι που πριν ήταν άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι τον γνωστό «μπάρμπα» της παροιμίας.. και απόκτησαν ανάστημα κάποιοι (τόποι…) που πριν ήταν τοσοδούληδες και ελαχίστως εδιακρίνοντο…
Σήμερα, Φλώρινα πας; ΑΕΙ θα βρεις.. Ιεράπετρα πας; ΤΕΙ θα συναντήσεις.. και πάει λέγοντας.. Δράμα, Καβάλα, Γρεβενά, Καστοριά, Έδεσα, Βέροια, Κατερίνη, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καρπενήσι, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αργοστόλι, Ληξούρι, Ζάκυνθος, Πύργος, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κόρινθος, Ναύπλιο, Σάμος, Ερμούπολη… (να με συμπαθάτε αν ξέχασα και καμία πόλη). Κάπως έτσι προέκυψε και το ΤΕΙ στην Άμφισσα (που κακώς το λέμε «ΤΕΙ Άμφισσας», αφού για να υπάρξει ένα αυτόνομο ΤΕΙ θα πρέπει να έχει 2 σχολές, και για να υπάρξει μία σχολή πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο 2 τμήματα –έτσι τουλάχιστον λένε αυτοί που ξέρουν λεπτομέρειες για το θέμα. Δεν είναι επομένως «ΤΕΙ Άμφισσας» αλλά απλά «Παράρτημα Άμφισσας του ΤΕΙ Λαμίας». Το ΤΕΙ δηλαδή ήταν και είναι στη Λαμία).
Τι είναι τελικά το ΤΕΙ;
Η βασική επιδίωξη ήταν (θεωρητικά) να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που σταδιακά κατέρρεαν ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, με «εισαγόμενη» ζήτηση την οποία αντιπροσώπευε ένας σταθερός ανά έτος αριθμός νέων ανθρώπων που θα έμεναν μόνιμα εκεί για 4 τουλάχιστον χρόνια έκαστος. Επιπλέον, η κατασκευαστική δραστηριότητα και οι άλλες «συνοδευτικές» ενός Ιδρύματος δραστηριότητες, επίσης θα γνώριζαν άνθιση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, εισοδήματα κλπ. Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω ενός Τριτοβάθμιου Ιδρύματος δηλαδή. Κάτι ανάλογο με αυτό που γινόταν παλιότερα με τα Στρατόπεδα ή τις φυλακές, αλλά τώρα σε πιο διευρυμένη κλίμακα. «Μα…», θα πουν μερικοί…, «άλλο περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία συνδέεται με την επέκταση του τοπικού παραγωγικού συστήματος, τον εμπλουτισμό του, την παραγωγή προστιθέμενης αξίας κλπ., και άλλο …γεωγραφική ανακατανομή εισοδήματος…». Ναι,…εντάξει… ας πάμε παρακάτω…
Έχοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των πόλεων που ζητούσαν εναγωνίως ένα ΤΕΙ του τύπου «δωσ’ και μένα μπάρμπα» (και μάλιστα μεγάλα και, υποτίθεται, ισχυρά οικονομικά κέντρα), μπορεί να υποθέσει κανείς ότι όλη η Ελλάδα ήταν τότε …υπό οικονομική κατάρρευση!! …και επομένως χρειαζόταν ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ ανά νομό ή επαρχία για να στηριχθεί και να ευημερήσει… Αφήνουμε κατά μέρος τις ειδικότητες που επιλέγονταν, γιατί αυτό είναι από μόνο του ένα απίστευτο θέμα … «εθνικής παράνοιας» ίσως.
Έτσι δαπανήθηκε ένα ΚΠΣ, κάτι τις από ένα άλλο, δαπανήθηκε και λίγο από αυτό και πολύ από κείνο, και κάποιοι έκαναν δικό τους ΤΕΙ ή ΑΕΙ, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν απλά… μια τρύπα στο νερό! Η τελευταία περίπτωση αφορά αναμφίβολα και την Άμφισσα.
«ΤΕΙ Άμφισσας» ή …μια τρύπα στο νερό;
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το «ΤΕΙ Άμφισσας» έχει προκαλέσει πολλή γκρίνια, πολλή φαγωμάρα, ατέλειωτες συζητήσεις, διαξιφισμούς, τσακωμούς, …γκαρσονιέρες, καφετέριες και μπαράκια, κάμποσες αμφισβητούμενες καταστάσεις και πολλά άλλα που μάλλον δεν τα ξέρουμε (ακόμα;).
Σε αυτά τα 10 χρόνια της λειτουργίας του, τις τύχες του ΤΕΙ Άμφισσας «διαχειρίστηκαν» -σε πολιτικό επίπεδο- για τα 5 πρώτα χρόνια η διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και για τα υπόλοιπα 5 η διακυβέρνηση της Ν. Δημοκρατία. Για να μην έχει αλλάξει τίποτα στα 10 αυτά χρόνια, προφανώς οι πρώτοι δεν μερίμνησαν επαρκώς και οι δεύτεροι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Οι ευθύνες βαρύνουν και τους δύο. Το ΠΑΣΟΚ έστησε το «τσαντίρι» και η Ν. Δημοκρατία απλά το διαχειρίστηκε, κάνοντας κάποια ψιλομερεμέτια (αλλαγή αντικειμένου ή, να το πούμε πιο λαϊκά «…έβαλε το σακάκι του αλλιώς»).
Σοβαρή πολιτική ή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε;
Διαβάζω στον τοπικό τύπο (Η Ώρα της Φωκίδας, Εν Δελφοίς…) διάφορα για το θέμα, μεταξύ των οποίων και τον κ. Δήμαρχο της Άμφισσας να διατείνεται στεντορείως ότι το «ΤΕΙ Άμφισσας θα μείνει εδώ!». Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει να του το πάρει …κανείς! Εκείνο που θέλει ο κόσμος (δηλ. οι φοιτητές) είναι «να λειτουργεί αξιοπρεπώς..». Για αξιοπρεπή λειτουργία μιλάνε τα παιδία, όχι για κάτι άλλο! Ο κ. Δήμαρχος σκοπίμως παρασιωπά το νόημα του «όλου», διαστρεβλώνει το μισό, και …κάνει μάλλον ανέξοδη πολιτική προπαγάνδα για να κερδίσει τις εντυπώσεις! Φτηνή πολιτική άνευ ουσίας για να ‘χει κάτι να λέει και «να την βγαίνει» στους «απέναντι»; (…που ίσως φαντάζεται ότι είναι οι της άλλης παράταξης).
Απέναντί του όμως δεν είναι οι της άλλης παράταξης, διότι αυτοί επί της ουσίας, αποτελούν «συνεργάτες» του σε αυτό το «έκτρωμα» που λέγεται «ΤΕΙ Άμφισσας» (έτσι όπως είναι ΜΕΧΡΙ σήμερα –και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατάντησε έτσι.. Έτσι ήταν από την αρχή και για όλα αυτά τα συνολικά, 10 χρόνια! Απλά τώρα έχει φτάσει πια ο κόμπος στο χτένι!).
Απέναντί του είναι οι φοιτητές του ΤΕΙ αλλά και εκείνο το τμήμα της τοπικής κοινωνίας που αγανακτεί με αυτή την κατάσταση, που κατανοεί ότι «κοροϊδεύουμε τα παιδία και τις οικογένειές τους..» και που δεν θα είχε αντίρρηση να κλείσει «εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια…», όπως λένε και οι φοιτητές. Απέναντι είναι τα προβλήματα, που ούτε οι δικοί του ούτε οι πολιτικοί «αντίπαλοί» του κατάφεραν, δέκα χρόνια τώρα, να λύσουν! Για αυτό, πολύ σωστά, λένε τα παιδιά ότι «…όλοι εσείς που είστε οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, και που ήρθατε να μας πείτε ότι είστε μαζί μας, ήσαστε ουσιαστικά απέναντί μας». Φυσικά! Γιατί αν είσαστε μαζί τους, δέκα χρόνια τώρα, οι μεν και οι δε και οι παραπέρα, θα είχατε λύσει το πρόβλημα! Αλλά αυτό που φαίνεται ότι σας ενδιέφερε –και αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά οι φοιτητές- δεν ήταν να λύσετε τα προβλήματα αλλά απλά να αλλάξει το αντικείμενο του τμήματος και να γίνει κάτι άλλο, «πιο ελκυστικό» (βλέπε Εμπορίας και Διαφήμισης), γιατί έτσι θα περνούν περισσότεροι και άρα θα νοικιάζουμε περισσότερες γκαρσονιέρες! Μπράβο σας! Είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη…φάκα! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι φοιτητές και μας «σκουντάνε» καμιά φορά να ξυπνήσουμε!!
Όπως είπαμε, ο κ. Δήμαρχος κάνει απ’ τη μια ανέξοδη προπαγάνδα, και από την άλλη τον κουβαρντά στους φοιτητές. Θα δώσει, διαβάζω, 5 υπολογιστές! Μα το πρόβλημα –δεν ξέρω αν το έχει καταλάβει ο κ. Δήμαρχος- δεν είναι οι 5 ή οι 10 υπολογιστές! Δεν είναι ότι το ΤΕΙ δεν έχει κονδύλια για να αγοράσει υπολογιστές, ούτε ότι ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να του δωρίσει κάτι. Δεν είναι δουλειά του κ. Δημάρχου αυτό το θέμα. Είναι δουλειά του ΤΕΙ!! Αυτό πρέπει να βρει τους υπολογιστές, αυτό και να τους εγκαταστήσει, αυτό και να φτιάξει τον σέρβερ,… «τις πόρτες, τα παράθυρα» ή να φροντίσει να εγκαταστήσει παροχείς νερού (δωρεάν) για να μην πληρώνουν οι φοιτητές 0,50 ευρώ το μπουκαλάκι το νερό από τους αυτόματους πωλητές την ώρα που οι υπάλληλοι έχουν καθαρό νεράκι, εμφιαλωμένο, και με έξοδα του ΤΕΙ! Βλέπετε λοιπόν ότι το ΤΕΙ λεφτά έχει, αλλά μάλλον δεν τα χρησιμοποιεί σωστά!
Δουλειά του κ. Δήμαρχου είναι άλλη: να συμβάλλει ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΤΕΙ «με αξιοπρέπεια»! Αυτό θα πρέπει να τον απασχολεί.. Και αξιοπρέπεια σημαίνει κτήριο, φοιτητική εστία, υποδομές αρμοδιότητας Δήμου και τέτοια πράγματα. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνει, τότε, και να αναφωνεί κάθε τόσο «δεν θα φύγει ποτέ το ΤΕΙ από την Άμφισσα», στο τέλος θα ψάχνει φοιτητές σε ένα άδειο κτήριο (όοοποτε και αν φτιαχτεί), και δεν θα έχει που να... δωρίσει τους 5 υπολογιστές της Βιβλιοθήκης!
Βέβαια, πρέπει να κάνω και την ερώτηση που θα έκανε κάθε φορολογούμενος: Από πού θα βρει τα χρήματα ο κ. Δήμαρχος για να πάρει τους υπολογιστές για το ΤΕΙ; Θα τα βάλει από την τσέπη του ή από κονδύλια της Δημαρχίας; Κι αν τα βάλει από την τσέπη του, με γεια του με χαρά του, να το κάνει! Αν όμως τα «πάρει» από το Ταμείο της Δημαρχίας, πού θα τα βρει που κάθε τόσο μιλά για ελλείμματα και ελλείμματα; (αυτή είναι προφανώς πολιτική ερώτηση).
Για τη Νομαρχία, τι να πω; Υποθέτω ότι ασχολείται με τις μελέτες και τα έργα, «πίνοντας αλλού τον καφέ της». Δεν ξέρω βέβαια ποιο έργο θα προλάβει να τελειώσει πρώτο: ο δρόμος για Λιδορίκι ή το κτήριο του ΤΕΙ..
Ας μπούμε στη θέση των φοιτητών
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται τελικά, ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση των φοιτητών. Πρόκειται για παιδιά που στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από άλλα μέρη. Έχουν «χορέψει» (και αυτά) τον μακρόσυρτο και εξοντωτικό χορό των πανελληνίων εξετάσεων και τους έλαχε η Άμφισσα. Ως παιδία 18, 20 χρονών, διαθέτουν όλη τη φλόγα και την επιθυμία να ζήσουν μία φοιτητική ζωή σε μία πόλη που θα μπορεί να τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα, και τα απαραίτητα είναι: φυσιολογικές (=αξιοπρεπείς) σπουδές, ποιότητα ζωής (και φοιτητικής), ευκαιρίες για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις, τα ταλέντα τους και τις δυνατότητές τους, ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους κλπ. Έχουν επενδύσει στις σπουδές τους, θέλουν να πάρουν ένα χρήσιμο πτυχίο, θέλουν να αποκτήσουν εφόδια για να μπορέσουν να παλέψουν τη ζωή από καλύτερες θέσεις. Για να σπουδάσουν, οι οικογένειές τους ξοδεύουν ένα σοβαρό ποσόν από το οικογενειακό τους εισόδημα και προσδοκούν κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους. Τίποτα περισσότερο από ότι και ο κάθε γονιός στην Άμφισσα και τη Φωκίδα. Και επειδή τα περισσότερα παιδιά δεν προέρχονται από πλούσιες οικογένειες, αρκετά από αυτά αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.
Αυτά λοιπόν τα παιδιά, τα «μετέφεραν» στην Άμφισσα υποχρεωτικά (λόγω μηχανογραφικού), και εκείνα δεν μπορούν «να πάνε πουθενά αλλού». Είναι «καταδικασμένα» να μείνουν εδώ ως το τέλος (πτυχίο). Δεν έχουν δηλαδή καμία εναλλακτική λύση να αλλάξουν πόλη και Τμήμα, εάν αισθάνονται ότι αυτό που τους προσφέρεται είναι κατώτερο των υποσχέσεων και των παροχών του συστήματος.
Υποχρεώνονται λοιπόν να πληρώνουν ένα σωρό χρήματα για σπουδές σε ένα ημι-τριτοκοσμικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, μακριά από το σπίτι τους και τους δικούς τους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δικαίως αναρωτιούνται «τι κάνουμε εμείς εδώ πέρα; Εδώ δεν έχει προκοπή-μας έφεραν μόνο για να μας αρμέγουν», και δικαίως αντιδρούν. Διότι είναι πολίτες και έχουν δικαιώματα! Διότι είναι νέοι και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον! Και αυτό είναι ευχάριστο και υγιές διότι αφήνουν μία νότα αισιοδοξίας ότι «ναι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι», «όχι, δεν θα ενσωματωθούμε σε ένα σύστημα που μας ισοπεδώνει και μας συνθλίβει στερώντας μας την ελπίδα για το μέλλον». Και δεν μπορούμε παρά να ακούσουμε τι λένε και τι ζητούν. Και να τους συμπαρασταθούμε!
Προφανώς, ανάλογες σκέψεις και ερωτηματικά απασχολούν και άλλους φοιτητές, σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στα οποία βρέθηκαν χωρίς αν το θέλουν, ελέω μηχανογραφικού. Δύο είναι οι επιλογές που έχει κάποιος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση: ή να το αποδεχθεί, «να κάτσει στα αυγά του" και να φάει το "λούκι" ως το τέλος, ή να αντιδράσει και να αγωνιστεί για να βελτιωθεί η κατάσταση προστατεύοντας τον εαυτό του, την αξιοπρέπειά του και το μέλλον του.
Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι από μας που έχουν άλλη άποψη, και δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν τα παιδιά, είτε γιατί θεωρούν ότι προσβάλουν την πόλη, είτε γιατί πιστεύουν ότι μας χαλάνε την «ωραία εικόνα» που θέλαμε να έχουμε για τον τόπο που ζούμε, ή θα ήθελαν άλλοι να πιστεύουμε, ότι δηλ. «όλα πάνε καλά».
Αυτοί ίσως θα πρέπει να ρωτήσουν τον εαυτό τους σοβαρά: θα ήθελαν να «περάσει» το παιδί τους στην Άμφισσα, σε αυτό το ΤΕΙ; Και επίσης, ας ρωτήσουν το ίδιο το παιδί τους: θα ήθελε να περάσει στο «ΤΕΙ Άμφισσας»;
«Δια ταύτα…»
Ας το καταλάβουμε λοιπόν όλοι μας: οι φοιτητές δεν είναι τίποτα .. «ζωντανά» να τα αρμέγουμε ποικιλοτρόπως και μετά να καυχιόμαστε ότι «έχουμε τριτοβάθμιο Ίδρυμα στην πόλη μας»! Και να μην θέλουμε εμείς να φύγει το ΤΕΙ, θα μας το «φύγουν» άλλοι! Οι φοιτητές μας «σκούντησαν». Το θέμα είναι εάν εμείς θέλουμε να «ξυπνήσουμε».
Ο…Εξ Αμφίσσης

Πολίτης είπε...

Υπάρχει κάποια δυσκολία για να απαντηθεί το σχόλιο σου Εχ
Ο λόγος είναι το μέγεθός του, που καθιστά μια αξιοπρεπή απάντηση σχετικά δύσκολη, μιας και τα θέματα που αναφέρεσαι είναι αρκετά.
Θα προσπαθήσω να διατυπώσω κάποιες απόψεις χωρίς να απαντώ σε όλα όσα έχεις θέσει.
1) Πιστεύω ότι η σημερινή εποχή επιβάλει την συνεχή εκπαίδευση. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι απαιτείται να έχουν πτυχία για την αγορά εργασίας . Με αυτήν την έννοια πιστεύω ότι χρησιμεύουν οι σχολές σε όσες πόλεις και αν φτιαχτούν.
2)Η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών θα έπρεπε να είναι καθήκον του κράτους. Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα το έχει η ελληνική οικογένεια όταν έρχεται η στιγμή των σπουδών των παιδιών της.
3) Όλοι οι σχεδιασμοί του Ελληνικού κράτους υπακούν στην ρεμούλα και την διαπλοκή. Δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι σχεδιασμοί για τις σχολές από αυτό το φαγοπότι.
4) Κατά την γνώμη μου οι σχολές στην επαρχία αποτελούν αντισταθμιστικό όφελος για την κάθε περιοχή. Η κάθε πόλη ανάλογα με το μέγεθός της στέλνει εκατοντάδες ή χιλιάδες φοιτητές σε άλλες πόλεις. Αυτό σημαίνει οικονομική αιμορραγία για την επαρχία και πληθυσμιακή συρρίκνωση του πιο ζωντανού και δημιουργικού της κομματιού, της νεολαίας.
5) Πιστεύω ότι η φοιτητική νεολαία της πόλης δεν έχει αγκαλιαστεί όπως πρέπει από την τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες που να εντάσσουν τους φοιτητές στην ζωή της πόλης. Σε πολλές μικρές πόλεις οι φοιτητές περνούν ωραία φοιτητική ζωή. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην περιοχή μας. Μια σκέψη που κάνω είναι να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στα πολιτιστικά του δήμου δωρεάν. Να μπορείς πχ. να είσαι στην Θεατρική ομάδα ή στα άλλα τμήματα χωρίς πληρωμή.

Οι φοιτητές αποτελούν πλούτο για οποιαδήποτε επαρχία και δεν εννοώ το χρηματικό έσοδο . Κάνουν ένα τόπο πιο ζωντανό με τους νέους της περιοχής να αποκτούν όρεξη να μένουν εκεί και τις δραστηριότητες της πόλης να πολλαπλασιάζονται.
Τους φοιτητές της πόλης μας πρέπει να τους φερθούμε σαν τα παιδιά μας που σπουδάζουν μακρυά. Έχουν την δυνατότητα να μας δώσουν αυτό που μας λείπει, την ζωή.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Πολίτη,
Εν αρχή, σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας στο θέμα που έθιξα.
Θα πρέπει να σας πω ότι το -ας το πούμε - άρθρο δεν ανέβηκε εδώ για να απαντηθεί από κάποιον, εκτός αν είναι εκπρόσωπος κάποιας από τις αρχές που αναφέρει ότι εμπλέκονται. Επομένως, εσείς δεν χρειάζεται να απαντήσετε.
Στην παρέμβασή σας αναφέρεστε σε 5 σημεία με τα οποία δεν νομίζω ότι θα διαφωνούσε κανείς. Συγκεκριμένα:
1) Με τη συνεχή εκπαίδευση δεν διαφωνεί κανείς. Το θέμα βέβαια είναι η εκπαίδευση να έχει νόημα και απτά αποτελέσματα και να μην είναι όπως σήμερα, όπου οι άνεργοι τρέχουν από το ένα ΚΕΚ στο άλλο, χωρίς τελικά κανείς να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, η οποία επί της ουσίας μόνο «κεκ-ακιδες» δημιουργεί, δηλαδή μόνο μόνιμα… «επιμορφούμενους» με ελάχιστη απορροφητικότητα από την αγορά! Παρόλα αυτά, τα κονδύλια τρέχουν κανονικά και κάποιοι βέβαια τα εισπράττουν αβέρτα! Κάποια άλλοι…ψηφοθηρούν ασυστόλως στην …απέραντη αυτή «αγορά» των απελπισμένων ανέργων!
2) Ούτε με τη σίτιση και τη στέγαση διαφωνούμε. Σήμερα βέβαια, αυτά τα ζητήματα καλύπτονται αποσπασματικά (στην Άμφισσα δεν υπάρχει φοιτητική εστία –διότι αν υπήρχε, δεν είμαι βέβαιος ότι ο καημός για το ΤΕΙ θα ήταν τόσο μεγάλος). Τα της δωρεάν Παιδείας τα ξέρουμε –και πόσο δωρεάν είναι και πόσο παιδεία είναι- οπότε δεν θα κάνω κάποια αναφορά. Τώρα εάν γίνεται ή όχι φαγοπότι σε αυτό το θέμα, ας ερωτηθούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας για το πόσο καλά ελέγχουν τα χρήματα που δαπανώνται για τους σκοπούς αυτούς.
4) «Κατά την γνώμη μου οι σχολές στην επαρχία αποτελούν αντισταθμιστικό όφελος για την κάθε περιοχή…». Αυτή η άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αναντίρρητα υπάρχει αυτή η διαφυγή από την τοπική κοινωνία προς άλλες. Μία αποκέντρωση των σχολών και των Πανεπιστημίων θα έπαιζε θετικό ρόλο, αλλά ποιος μπορεί να μεταφέρει το –ας πούμε- Γεωπονικό στη…Λιβαδειά (Παν. Στερεάς Ελλάδας), το Χαροκόπειο στην…Τρίπολη (Παν. Πελοποννήσου) ή την ΑΣΣΟΕ στην…Κοζάνη (Παν. Δ. Μακεδονίας) και το Μακεδονία στη…Δράμα (Παν. Αν. Μακεδονίας), αντί να φτιάχνουμε νέες σχολές και τμήματα εδώ και κει; Από την άλλη, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη την ανάπτυξη (παραγωγή, οικονομικές δραστηριότητες κλπ.) για να επιβιώσουν συνολικά, και να δουν το αύριο με καλύτερο «μάτι». Μία τέτοια ανάπτυξη διαχέει τα οικονομικά οφέλη σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ενώ ένα ΤΕΙ περιορίζει τα πλεονεκτήματα σε ένα στενό κύκλο ατόμων (ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστηματάρχες και 2-3 άλλους), αφήνοντας απέξω το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους αλλού να σπουδάσουν, και «αιμορραγούν», δεν «αποζημιώνονται» ούτε στο ελάχιστο. Επομένως, η οικονομική αιμορραγία στην οποία αναφέρεστε δεν αντισταθμίζεται με τον τρόπο που θα θέλαμε.
5). Ναι, η πόλη θα πρέπει να αγκαλιάσει τους φοιτητές και τη νεολαία. Δέκα χρόνια τώρα όμως, δεν ξέρω τι έκανε. Δεν θα διαφωνήσω και στο ότι «Σε πολλές μικρές πόλεις οι φοιτητές περνούν ωραία φοιτητική ζωή». Ναι, μόνο που σε αυτές τις μικρές πόλεις δεν συγκαταλέγεται η Άμφισσα. Τους λόγους μόνο να τους υποθέσω μπορώ. Οι φοιτητές σίγουρα θα τους ξέρουν καλύτερα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας μεταφέρω μία χαρακτηριστική εικόνα του τι είναι αυτά τα ΤΕΙ της περιφέρειας –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα του κέντρου είναι αλλιώς, απλά στην περιφέρεια «φαίνεται» καθαρότερα- έτσι όπως το κατέγραψε κάποιος φίλος σε ένα blog απευθυνόμενος στου φοιτητές του ΤΕΙ Άμφισσας που έκαναν κατάληψη:
{Να φύγει λένε από την Άμφισσα (το ΤΕΙ) «…αν δεν μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια» και να πάει σε άλλη μεγαλύτερη πόλη!
Καταρχήν, να ρωτήσω ρε καλόπαιδα.. τι νομίζετε ότι είναι το ΤΕΙ;.. τίποτα ..ποδήλατο να το πάρει κανείς να το πάει παρακάτω; Το ΤΕΙ, καλά μου, είναι Ίδρυμα, είναι Θεσμός, είναι Πνεύμονας της Πόλης μας, είναι το...Μέλλον του Τόπου μας… είναι θέσεις εργασίας για τα δικά μας παιδιά (πώς θα τους ζητήσουμε να μας ψηφίσουν αύριο εάν δεν έχουμε κάποια δυνατότητα να τους κάνουμε κι εμείς ένα ρουσφέτι... συγνώμη... εξυπηρετήσου ήθελα να πω…), είναι συμφέροντα ιδιωτών που έχουν μαζευτεί γύρω από το ΤΕΙ και κάνουν μπίζνες, είναι γκαρσονιέρες που βγαίνουν στη γύρα αναζητώντας ενοικιαστή, είναι καφετερίες και μπαράκια που αναζητούν πελάτες και... γκαρσόνες, είναι ..κτηνοτρόφοι, αγρότες κλπ., είναι αλάνια του «σε καμιά ωρίτσα», είναι κοινωνικό στάτους... Είναι πολλά πράγματα το ΤΕΙ καλά μου παιδιά, και «πολλά τα λεφτά» για να το αφήσουμε να φύγει!
Σας αρέσει δεν σας αρέσει, αφού εδώ σας έριξε η μοίρα σας, «χαλαρώστε και απολαύστε το»!}

Ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει. Η ουσία όμως δεν νομίζω ότι αλλάζει.
Ο…Εξ Αμφίσσης