Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Κριτική στο σχέδιο νόμου για τις Α.Π.Ε.

22/01/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κριτική στο σχέδιο νόμου για τις Α.Π.Ε.:
Η κλιματική αλλαγή και οι ΑΠΕ ως ευκαιρία για κέρδη
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» που δόθηκε για διαβούλευση μέχρι τις 15/1/2010 :
• Προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις στο τομέα των ΑΠΕ, ιδιαίτερα αιολικών και φωτοβολταϊκών, για τις οποίες εκδηλώνεται ιδιωτικό ενδιαφέρον, πέρα από οποιονδήποτε σχεδιασμό. Η αγορά θα είναι ο ρυθμιστής.
• Υιοθετώντας έναν έωλο εθνικό στόχο του 20% της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και χωρίς να προσδιορίζει και να ποσοτικοποιεί συγκεκριμένους στόχους σε σχέση με τη ζήτηση και την εξοικονόμηση ενέργειας, το ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή απόδοση, ισοπεδώνει όλα τα κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος και των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.
• Παρακάμπτοντας κάθε υπάρχοντα εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό, παραδίδει στους επενδυτές δημόσιες εκτάσεις, δάση, κορυφογραμμές και προστατευόμενες περιοχές υπερβαίνοντας περιορισμούς και ασυμβατότητες χρήσεων γης.
• Με προκάλυμμα την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, επιτρέποντας στους επενδυτές να επιλέξουν το χώρο και το μέγεθος της εγκατάστασης ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει τόσο τον κοινωνικό έλεγχο (τοπικές κοινωνίες, φορείς, κινήσεις πολιτών) όσο και την δικαστική παρέμβαση .
• Αποσυνδέει τα συνοδευτικά έργα (υποσταθμοί, σύνδεση, οδοποιία) από την άδεια εγκατάστασης παρέχοντας πλήρη ελευθερία στους επενδυτές για παρεμβάσεις με μείζονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες
• Αποθαρρύνει την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις ΑΠΕ μικρής κλίμακας
• Εισάγει προκλητικά στις Α.Π.Ε, μεγάλες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις με μεγάλα φράγματα με αποδεδειγμένα τεράστιες επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες .
• Αγνοεί την δημιουργία εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα των ΑΠΕ, χωρίς προβλέψεις και κίνητρα για το σκοπό αυτό
• Παραδίδει τον αστείρευτο δημόσιο εθνικό πόρο των ΑΠΕ σε μεγάλα εγχώρια και υπερεθνικά κεφάλαια, προικοδοτώντας τα με παραχώρηση τεράστιων δημοσίων, συχνά δασικών εκτάσεων και με γενναία επιδότηση που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές
Ως ΣΥΡΙΖΑ προτείναμε και προτείνουμε μια διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με κέντρο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας:
• Η επείγουσα παγκόσμια ανάγκη ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής επιβάλει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (όλων των μορφών όχι μόνο αιολικής και ηλιακής) σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020. Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να βαίνει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, την διατήρηση και αύξηση των δασών και την αποτροπή των αλλαγών χρήσεων γης.
• Προϋπόθεση είναι η κατάρτιση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτούς που έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας που προωθούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ανάγουν ρυθμιστές και σχεδιαστές της ενεργειακής πολιτικής τους ιδιωτικούς ομίλους και τις αγορές. Αντίθετα απαιτείται σχεδιασμός για την εξοικονόμηση της ενέργειας, για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, για τον δραστικό περιορισμό της ζήτησης και για την αντιστροφή του ενεργειακού ισοζυγίου υπέρ των ΑΠΕ, με καθαρή μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και απτά αποτελέσματα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
• Προϋπόθεση επίσης αποτελεί ο αξιόπιστος χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΠΕ με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων και στην αισθητική του τοπίου, που θα προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά συνολικά της χώρας, αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά.
• Προκειμένου οι ΑΠΕ να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, απαιτείται ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, των τοπικών κοινωνιών, των κινημάτων πολιτών και των εργαζομένων σε όλα τα στάδια του ενεργειακού σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων καθώς και διαδικασίες διαρκούς ελέγχου, έγκαιρης ενημέρωσης, διαβούλευσης και αξιολόγησης.
• Σε κεντρικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να αναγορευτεί η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας -βιομηχανία, γεωργία, μεταφορές, συγκοινωνίες . Παράλληλα απαιτείται η εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
• Διεκδικούμε αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με κοινωνικό δημόσιο έλεγχο.
• Απαιτούμε ανασυγκρότηση της ΔΕΗ - 100% δημόσια, ενιαία και καθετοποιημένη – ως βασικό εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ, την ενεργειακή αυτάρκεια, την κάλυψη των κοινωνικών ενεργειακών αναγκών (τιμολογιακή πολιτική με χαμηλές τιμές για την ευρεία λαϊκή κατανάλωση και κλιμακούμενη αύξηση) και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Προτείνουμε κίνητρα για την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής και συντήρησης συστημάτων ΑΠΕ που σήμερα είναι εξ’ ολοκλήρου εισαγόμενα
• Προτείνουμε έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ΑΠΕ, ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ηλιακά και αιολικά συστήματα. Προώθηση και εξάπλωση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Άμεση μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοσίων και όλων των νέων κτιρίων, κίνητρα για την μείωση της κατανάλωσης όλων των υπαρχόντων κτιρίων και εγκαταστάσεων.
• Θεωρούμε μονόδρομο τον απεγκλωβισμό του τομέα της ενέργειας από τη μέγγενη του κέρδους
Όλα τα παραπάνω απαιτούν βεβαίως πολιτικές επιλογές ρήξεων με τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας (εγχώρια και διεθνή) και ανατροπών στο μοντέλο παραγωγής ενέργειας το οποίο στηρίζεται στο κέρδος, στην αλόγιστη σπατάλη ενέργειας και στη κατασπατάληση φυσικών διαθεσίμων και δημοσίου πλούτου.
Θεματική «πόλη, περιβάλλον, οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: